Beestjes: De Teek!

Onze scouts zijn vaak in de natuur te vinden en kunnen gebeten worden door een teek. In heel Nederland komen teken voor. Ze leven in struikgewassen en hoog gras en zien er uit als kleine spinnetjes. Sommige zijn zo klein dat ze moeilijk te zien zijn, goed controleren op teken is daarom erg belangrijk. Een teekbeet is vaak onschuldig, maar je kunt er ook ziek van worden. De meest voorkomende besmetting is de ziekte van Lyme. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden.

 

Wanneer en waar zitten er teken?

Teken zijn actief vanaf ongeveer 5 graden. Naarmate de temperatuur hoger wordt, worden de teken actiever. Teken vallen meestal niet uit bomen maar zitten vooral in hoog schaduwrijk gras, heide en struikgewassen. Teken houden van een vochtige omgeving. Door rekening te houden met de temperatuur en sommige plekken in het bos te vermijden heb je minder kans op een tekenbeet.

 

Je gaat de natuur in...

Draag bedekkende kleding als je de natuur in gaat. Lange mouwen, pet of hoed, een lange broek en je sokken over je broek. Dat ziet er wat raar uit, maar het voorkomt veel tekenbeten! Wil je toch een korte broek of t-shirt aan gebruik dan een tekenwerendmiddel. Lees wel goed de bijsluiters want voor kinderen gelden speciale gebruiksvoorschriften.

 

Je bent in de natuur geweest...

Helaas geven bovenstaande maatregelen geen garanties. Daarom is het zeer belangrijk dat je na verblijf in de natuur jezelf en elkaar goed op teken controleert. Controleer je kleding en je lichaam. Teken kunnen overal op je lichaam zitten maar je treft ze vaak aan bij de haarlijn in de nek en achter de oren, op de heupen net boven de broeklijn, oksel, ellebogen, knieholten, lies en billen.

 

Een teek en nu?

Een teek moet je zo snel mogelijk verwijderen. Doe dit dus meteen wanneer je hem aantreft. Het beste gebruik je daar een puntige pincet of tekenpen voor. De teek pak je vast bij de kop zo dicht mogelijk bij de huid en trekt deze er voorzichtig uit. Een teek mag je niet bewerken met hete voorwerpen of verdoven met alcohol. Daardoor ontstaat er meer risico op een besmetting. Zorg dat je altijd een tekenpen of pincet bij de hand hebt, op veel zakmessen zit een pincet! Mocht je dit niet bij je hebben dan moet je toch proberen de teek te verwijderen. Mocht er een stukje teek in de huid blijven zitten dan is dat niet erg, dat kun je later verwijderen. Het is te vergelijken met een splinter. Na verwijderen van de teek ontsmet je de huid.

 

Teek registreren

Wanneer je een teek hebt gehad registreer je dit via een tekenregistratieformulier of via een app op je telefoon. Tekenradar is zowel voor Android als IOS gratis beschikbaar. De app geeft je ook actuele informatie over tekenactiviteit en helpt je bij het registreren van de teek. Op het moment dat wij een teek bij uw kind vinden zullen we deze verwijderen en met pen omcircelen. Tevens geven we dit door aan u als ouder of verzorger.

 

Naar de huisarts?

Wanneer je een teek binnen 24 uur verwijderd, is de kans op een Lyme besmetting zeer klein. Je moet de plek van de tekenbeet 3 maanden in de gaten blijven houden. Wanneer je rode vlekken of kringen op de plek van de beet ziet, moet je naar de huisarts gaan. Ook wanneer je niet weet hoelang een teek op je lichaam heeft gezeten of wanneer je je niet lekker voelt in de dagen na de tekenbeet, moet je langs de huisarts gaan. Lymebesmetting is meestal goed te behandelen als je er snel bij bent.

 

Naar het buitenland?

Let op! In Nederland is de meest voorkomende besmetting de ziekte van Lyme. Teken kunnen echter ook nog andere ziekten overbrengen. Momenteel wordt daar extra onderzoek naar gedaan in Nederland. Een andere bekende besmetting door een tekenbeet is Tekenencefalitis (TBE). Vooral in landen ten Teken – Juni 2018 2 oosten van Nederland komen vaker teken voor met TBE.

Tijdens weekendjes en kamp worden de kinderen geregeld gecontroleerd op teken. Toch is het belangrijk om na het kamp ook thuis nogmaals goed te controleren.

Ga terug naar het nieuws overzicht.

Keinieuws
Januari